Landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort

Je herinnert je als de dag van gisteren dat je als jongetje van een jaar of 7 fietste over het Landgoed Duin en Kruidberg op weg door de duinen naar het Kennemerstrand. In het voorjaar bij mooi weer ging je al snel met vriendjes en vriendinnetjes naar het strand en de zee. Dat was een ritje van niks en veel plezier. Halverwege was er een klein meertje, toch wel bijzonder omdat je dat niet in de duinen verwacht. Het zogenoemde “Cremer meertje” is wellicht vernoemd naar de toenmalige eigenaar van Duin en Kruidberg, de Hr. J.T. Cremer (1847 – 1923). Hij kocht in 1895 het landgoed en liet daar zijn woonhuis bouwen, het grootste woonhuis van Nederland.
De tuin is in Engelse landschapstijl ontworpen door landschaps architekt Leonard Springer, een zoon van de bekende kunstschilder Cornelis Springer.

Als nieuwsgierig ventje fietste je wel eens wat dichter langs het “monumentale landhuis” en bedacht je van alles wat er binnen zou zijn. Van horen zeggen wist je dat de eigenaar tabakshandelaar was. Wel opmerkelijk . . . het zette tot nadenken over de hoeveelheid balen tabak die je daarvoor hebt moeten verkopen..
Kinderen zag je er nooit. Je zou toch zo graag binnen hebben gekeken, in de kamers, de keuken(s), op de zolders of in de torenkamertjes. Het lef om aan te bellen was nog niet bij je opgekomen.
In de wintermaanden woonde de familie Cremer in Amsterdam. De Heer Cremer was onder andere van 1907 tot en met 1913 President van de Nederlandsche Handels Maatschappij, de latere Algemene Bank Nederland nu ABN-AMRO.
In 1963 heeft de familie Cremer het landgoed verkocht aan de Nederlandsche Handels Maatschappij waarna het werd gebruikt als vakantieoord voor het personeel. Intussen heeft de natuur bezit genomen van het landgoed waar Schotse hooglanders en Shetlandpony’s zorgen voor de begrazing. Het 4 sterren hotel Duin en Kruidberg met restaurant is toegankelijk voor iedereen. De moeite waard om er een keer een kopje koffie te drinken, te wandelen of een paar daagjes te logeren. Vooral de camera hard laten werken om de zeldzame parnassia, de gentianen en het duizendguldenkruid te fotograferen. Veel plezier.