Je stamboom kun je niet verloochenen..

Je Vader, zijn Vader, en zijn Vader en weer zijn Vader !!

Om te zoeken naar gegevens over mijn voorouders ben ik aangewezen op het archief in Amsterdam. In 2007 wordt het gigantische archief over-verhuisd naar het vroegere gebouw van de ABN-AMRO Bank (Voormalige Nederlandsche Handelsmaatschappij) in de Vijzelstraat. Men denkt er 4 maanden druk mee te zijn. Op 7 augustus 2007 is de opening van het nieuwe Stadsarchief in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat in Amsterdam.

Er is 30.000 meter lengte aan “papier archief” oftewel 30 km. planken overvol met dossiers, vellen en papieren. De helft daarvan is ongeinventariseerd. En in andere zalen 50.000 prenten, 250.000 bouwtekeningen en 850.000 foto?s. En 83.000 boeken, films, video?s, geluidsbanden en 16.000 cassettes. Zo kunnen wij nog wel even doorgaan.

Je hebt meer dan 1 mensenleven nodig om te vinden waarvan je aanvankelijk niet wist dat je het zocht. Sjonge jonge…., dat vergt nog eens geduld. Als Oom Lodewijk samen met Lootje junior nu eens in 1881 was begonnen om dat door te spitten dan was hij nu een eind op streek geweest. Helaas had hij dan geen video?s of cd?s kunnen afdraaien, daarvoor was toen nog geen apparatuur.

Het gesnuffel wordt wel beloond. Onverwacht komt er een foto uit 1880 naar boven van de zaak van Bed-Over-Groot-Papa op het Muntplein 8 (toen nog Schapenplein geheten) in Amsterdam.

Als nazaten ( een opmerkelijk woord: na-zaat) daarover horen dan komen ze steevast even binnen om in de winkel de sfeer van toen op te snuiven, zo vertelde mijn broer Herman. Kan mij dat wel voorstellen.

Muntplein 8, de gevel rechts met deur in het midden. Foto Jacob Olie.

Ook onze Grootvader en Vader werkten daar een groot deel van hun leven en na mijn broer is het zoon Ian die nu aan het roer staat. Het roer, t’is wel toepasselijk. Ze verkopen sinds 1787 scheepsartikelen, staaldraad, vlaggen, touwwerk (zie bovenaan op de gevel) en de mooiste scheepslantaarns van West-Europa. Want ooit was aldaar sprake van scheepvaart. Vanaf 1787 in zaken.., nou dan weet je wel waar de beste vaklieden werken en ook alles over kwaliteit. Van die prachtige, vooral vurig glimmende roodkoperen lantaarns.