Plakt U ze ook flink weg… ’t ken nog net!

postzglcc

Het heeft de directie van Post.nl behaagd om aankomende 1 november de gulden postzegels als ongeldig te verklaren. Het zijn de zegels die tot het jaar 2000 verkrijgbaar waren. Menigeen is daar zeer bedroefd over, vooral de postzegelverzamelaars. Zij dachten een leuke belegging in het buffet te hebben liggen met de bedoeling zo tijdens de pensionering af en toe een plukje zegels van de hand te doen. Het is toch wat met die PTT, sorry met die Post.nl. Eerst hebben zij de waarde op de zegel verruild voor een “1” waardoor je niet weet wat of de zegel kost. Nu is dat nog 54 eurocent oftewel fl.1,20. Stuur nog wat kaartjes rond. Maak maar lekker op die zegeltjes, ooit heeft u ervoor betaald, de post brengt de brief met deze zegels nog weg tot 1 november 2013. Daarna is het afgelopen, over en uit. De afzender van onderstaande enveloppe had er duidelijk lol in om eens even flink door te plakken. De artistiek beplakte fraaie enveloppe is keurig bezorgd, ambtenaar durfde zijn lila potloodje er niet over heen te halen. Vast ook een echte verzamelaar.
Nee, nee… u kunt ze na die datum ook niet meer inwisselen. De oude centjes omgezet in eurietjes zijn al lang op.

Rechtszaak over einde postzegel in guldens
Postzegelhandelaren willen een rechtszaak beginnen over het einde van de guldenpostzegel. Zegels met een waarde in guldens zijn vanaf 1 november 2013 niet meer geldig. Het besluit dat PostNL vorige maand bekend maakte, betekent flink waardeverlies voor honderden handelaren en verzamelaars.
De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) schat de kans op een succesvol kort geding ‘heel groot’. Terugdraaien van het besluit van PostNL is niet mogelijk, de NVPH zet in op uitstel. “Handelaren moeten meer tijd krijgen om hun voorraden weg te plakken”, zegt Jan Willem Dito van de NVPH.
Guldenzegels zijn nog bruikbaar zolang de post omgerekend in euro’s voldoende is gefrankeerd. Er zijn naar schatting nog honderd miljoen guldenpostzegels in omloop. Handelaren kopen de guldenzegels goedkoop in, en verkopen ze door aan bedrijven die hun post zo tegen een lagere prijs laten frankeren.
PostNL heeft het recht de zegel ongeldig te verklaren maar het hoeft niet, zegt Dito. “In de VS zijn zelfs zegels uit 1860 nog geldig. Daar weet de klant altijd waar hij aan toe is”.
Ook de verzamelaar is de dupe. Dito: “Wie alle guldenpostzegels heeft gespaard, heeft een waarde van 500 à 600 euro in huis. De waarde van een collectie is deels gebaseerd op de onderliggende waarde in guldens. Hun verzameling is nu opeens veel minder geld waard”.
(Artikel in BN/De Stem – auteur: Mo Prins – 2 maart 2013)